onsdag den 10. juni 2009

The Daily Avantguardian 14

Mandag 23. marts (falsk dato 12): Rasmus Graffs lirede langlinjer og kemiske cut-ups

Rasmus Graff: Patchwork. 16 sider, 20 kr. Forlaget 28/6, 2008 (udsolgt)

Rasmus Graff: Som levende begravet her. 24 sider, 20 kr. 28/6, 2009 (udsolgt)

Rasmus Graff er en ung og lovende og aktivistisk digter, redaktionelt aktiv i både Arena og 28/6, og på sidstnævnte, lige så flittige som bittelille forlag har han sensommeren 2008 og foråret 2009 udgivet to poesihæfter, der på talentfuld og eksemplarisk vis demonsterer yderlighederne og dermed spændvidden i det der måske er den nye generation (født i de 80'ere, hvor jeg for fanden debuterede): fikst, men inderligt vs. følsomt, men yderligt:

Det ret simple trick i Patchwork opdagede jeg flovt nok ikke umiddelbart: jeg læste bare lige ned af siden med dens skiftevis sorte og grå linjer, og hverken når jeg læste de sorte og grå linjer sammen eller tog dem hver for sig, hang det forbandet sammen, hvilket jo var ekstra meget irriterende, når jeg af sammenhængsløsheden sagtens fornemmede talentets dynamiske virren; jeg kan ikke huske, om det var på egen hånd, jeg løste gåden, eller jeg fik hjælp af Tue Nexøs omtale af hæftet i Information, men løsningen er i hvert fald, at de sorte linjer går på TVÆRS af bogen fra side til side, således at linjeskiftene, dem allesammen, først finder sted på sidste side, og at teksten altså et ét digt bestående 11 12 sider lange linjer! De grå linjer er så de sorte linjer i omvendt rækkefølge, hvilket, hvis man forsøger, giver en helt umulig, sehlende zigzaggende baglænslæsning. Skøn (og køn!) fikundik så sandelig. men genuint fedt bliver miniværket jo kun, hvis brødteksten også bider til fastelavnsbolle, og det gør den: sirligt og flosset sammenvævende/ævlende privat, gerne anekdotisk bekendelse og urolig, forgrublet (og forlæst) refleksion og vrængende, samtidskritisk kommentar og løst, poetisk digresserende sentensmageri - som en alt i alt og tilsammen solidt elastisk nu-skrøbelighed. Her 5. linje in toto:

hed for kroppe og sprog. du siger det hele starter med en god kop kaffe. i like my sugar with coffee and cream. min kæreste har drukket kaffe siden hun var tre. jeg husker ikke min barndom særlig godt og regner ikke med at beskæftige mig særlig meget med den nogensinde. jeg har kendt en med bulimi. er det at skrive en form for bulimi eller er det en form for anoreksi. afsamg. uddrivelse. forkastelse. at overspise, brække sig, for at vise en form for tilstedeværelse. hun spytter på sin finger og maser den op i røven på ham. hun smiler og hun ligner en gris. han lier en gris og han grynter som en der griner. donau er det der løber i dit blod hvis du virkelig mener det. hva'ba. ansigt er landskab. fregner forsvinder i lyds vind. horisonter opløses. øjne sprænges af kunsthistorien. hår blæser for alle blæste. de har begge deres munde fulde af sperm. ethver organ kan fortolkes, overføres, transformerees. sygdom der fremkalder stammen etc. baude

Som levende begravet her har undertitlen og genrebetegnelsen "Södergran-installationer" og består af tre systematiske cut ups af den finlandssvenske modernist Edith Södergrans fem digtsamlinger: I "O-logik" oplistes bog for bog alle ord, der begynder med 'O', i "Sista raderne" citeres bog for bog alle digtes sidstelinjer, og "Edith Södergran" er én firkantet tekstblok - en "gravsten" kalder Graff den i en note - bestående  af alle digtlinjer, der begynder med ordet "Jag". En kølig intervention i et ildfuldt værk, der virker voldsomt godt, især hypnotiserer "O-logik", med dens hvide cirkal-støj af "och" & atter "och" afbrudt lidt og meget af så automatisk akutte, konkurrerende (tit negative) o-ord, og jag-teksten "Edith Södergran", en sgu næsten uudholdelig intens sytem-hymne. Her fjerde o-tekst (med -o-ord fra Framtidens skugga , 1920):

och och omvända orm o och ohörbara ord och och om och och och och och okända oss och orädd onda om obarmhärtigare oräkneliga och och och och omöjlighet omöglighet o och och om omkring och och och och om och och och ordna och och och och och och och om och och och och och och och och och omkring och och och och och om omkring och o oemotståndlig och offerhällar och ord och ohc olustig och otillgänglig o och och och och och omkring oss o o o ord och ovädren och och och och oöppnade och ord och och och oförutsedda och om ormar och och obruten oöverträffligt om och obekymrad och och och oberörda och och och oss och och o och oss oss om och o ord otillräcklighet ofattliga

og rasmus og graff og så og videre og

Ingen kommentarer:

Send en kommentar