mandag den 24. november 2008

Lilja, Lilja

Staten er en guitar, readymade-gotik

SKAT


Hovedcentret
Østbanegade 123
2100 København Ø
Telefon 72 22 18 18
E-mail via www.skat.dk/kontakt
www.skat.dk
Ean. nr. 5798000033788
14. november 2008
J.nr. 08-162373
Kunstyrelsen
Att. Christian Svane
H. C. Andersens Boulevard 2
1553 København V.

Henvendelse om beskatning af Kunstrådets Formidlingspris

Den 7. november 2008 har De henvendt Dem til SKAT Hovedcenter om evt. beskatning af Kunstrådets Formidlingspris på 100.000 kr.
De har overfor Hovedcentret oplyst, at
"Kunstrådet vil uddele en pris til en person eller en redaktion, som i særlig grad har bidraget til krtiske kulturjounalistik eller som har præsteret en selvstændig, nyskabende kunstformidling inden for massemedierne. Kunstrådets Formidlingspris er på 100.000 kr. og uddeles en gang om året 2008, 2009 og 2010. Med prisen ønsker Kunstrådet at støtte og promovere dagsordenssættende og nyskabende måder at bedrive kulturformidling på.
Hædersprisen ydes som et uansøgt engangbeløb. Modtagerkredsen er "kulturfomidlere" - Dvs. typisk journalister, en kulturredaktion på en avis, en redaktør m.v."
Det fremgår af Ligningsvejledningens punkt A.B.7.4.1., at gave- og legatbeløb, der er ydet én gang for alle af offentlige midler, legater, kulturelle fonds og lign. her i landet eller i udlandet, når gaven eller legatet udelukkende har karakter af en anerkendelse af modtagerens fortjeneste, beskattes efter reglerne i ligningslovens § 7 0. Hæderspriser omfattet af ligningslovens § 7, nr. 19) er dog skattefri, jf. afsnit A.B.7.4.3.
Udgangspunktet er altså, at der skal ske beskatning af prisen efter ligningslovens § 7 O, idet der er tale om en pris uddelt én gang for alle af offentlige midler.
Spørgsmålet er herefter om Kunstrådets Formidlingspris er omfattet ligningslovens § 7, nr. 19, 2 pkt, og dermed undtaget fra skattepligten.
Der er i SKM 2004.77.LR taget stilling til, hvorvidt Cavling-prisen er omfattet af bestemmelsen i ligningslovens § 7, nr. 19, 2. pkt.
Ligningsrådet udtalte i denne sag, "at Cavling-prisen ikke omfattes af ligningslovens § 7, nr. 19, 2 pkt. om skattefrihed af hædersgaver til kunstnere. Cavling-prisen uddeles til en journalist eller en gruppe af journalister. Lovforslaget om skattefrihed af visse hædersgaver til kunstnere blev fremsat sammen med forlaget om udvidelse af virksomheders adgang til at afskrive udgifter i forbindelse med kunstnerisk udsmykning af erhversmæssigt benyttede benyttede bygninger. Det samlede lovforslag skule forbedre vilkårene for skabende og udøvende kunstnere, for derigennem at fremme trivsel og miljø på arbejdspladsen. På baggrund af bemærkningerne i forbindelse med fremsættelsen af lovforslaget, og lovforslagetss samlede sigte, kan journalister ikke betragtes som omfattet af den personkreds, som bestemmelsen retter sig mod."
På baggrund af Ligningsrådets udtalelse er det SKATs opfattelse, at Kunstrådets Formidlingspris ikke er omfrattet af ligningslovens § 7, nr. 19, stk. 2.
Formidlingsprisen er således efter SKATs opfattelse omfattet af ligningslovens § 7 O.
Bestemmelsen i ligningslovens § 7 O fastslår, at gave- og legatbeløb, der overstiger et grundbeløb på 7.900 kr. inden for et indkomstår, medregnes til den personlige indkomst med 85 % af den del af værdien, der overstiger 7.900 kr. Grundbeløbet reguleres efter personskattelovens § 20, og beløbet udgør i 2008 14.000 kr.
SKAT gør opmærksom på, at besvarelsen alene er en vejlendende udtalelse, og at en endelig afgørelse henhører under de lokale skattemyndigheder.
Med venlig hilsen
Lilja Eileen Kristjansson
lillja.eileen.kristjansson@skat.dk
Direkte telefon 72 37 46 97

Ingen kommentarer:

Send en kommentar