Forfatterskolen-Femina-forbindelsen oprettet
Dametidsskriftet Femina, der på forsiden bærer det attituderelativistiske motto: "Til alle de kvinder du er" (og bare jeg fx er ret mange), har som ny boganmelder hyret forfatterskoleelev og debutant i Hvedekorn 1, 2008, Olga Ravn, og allerede i sin første optræden, i nr. 19, 2009, fra i torsdags, melder den unge dame skarpt og præcist ud: giver fem F'er til Trude Marsteins Weekend ("En dag i 118 nordmænds liv"), fire F'er til Lone Hørslevs Jeg ved ikke om den slags tanker er normale ("Av mit ægteskab") og tre F'er (for "Fås bedre") til Katrine Marie Guldagers Nu er vi så her ("Dumme mor"), den sidste anmeldelse vil jeg gerne citere, ikke (bare) fordi jeg er fuldstændig enig, men (også) fordi den er forbilledeligt og elegant to the point:
Katrine Marie Guldagers novellesamling Nu er vi så her handler om, hvordan det var at vokse op i 70'erne, om selvoptagede mødre og om at bryde med sin familie. Enkelte noveller som "Fliser" og "Alle dør jo til sidst" glimter skarpt, men for det meste er Guldagers persontegninger klodsede og klichéfyldte. Det er i det hele taget en meget svingende samling. Selv om Guldager har flere lighedspunkter med Helle Helle, er problemstillingerne i Guldagers bog - i modsætning til Helles bøger - så tydelig, at man godt kan komme i tvivl om, hvorvidt figurerne fungerer rigtigt oppe i hovederne, når de nu er så dårlige til at gennesmkue deres egne situationer. Tværtimod tramper de lige så forvirrede rundt i slutningen, som de gjorde i starten. Ingen fatter noget om sig selv, mens vi som læsere hurtigt har forstået, hvor det er, skoen trykker. Tungt og vedkommende stof, som desværre ikke finder ordentlig forløsning.
I et lille interview, "3 hurtige til Olga Ravn", nævner hun som de tre bøger, der har forandre hendes liv: Madame Bovary, Ingen Christensens digte og Peter Laugesens oversættelse af Gertrude Steins Tender Buttons, der jo vildt nok hedder Ømme dupper: "Det er et lille, næsten 100 år gammelt mesterværk, og meget af det er rent vidunderligt sludder". Sådan ser postmoderne litterær dannelse ud! På en dup!
Der er kommet masser af fremragende digtere ud af Forfatterskolen, men alt for få bare fungerende kritikere; flere elever har proft være inde over noget kritik, fra Kristian Ditlev Jensen til Martin Glaz Serup, og Martin Larsen og Rene Jensen (og Peter Højrup?) var rent faktisk anmeldere på hedengangne Dagen, nu er de begge, i al spektakulær hemmelighed, tilknyttet litlive.dk, men ingen har haft staying power ude i den publicistiske frotnlinje. Lad os håbe, at Olgas Ravns Femina-job markerer en ny, frygtløs og utrættelig æra i forfatterskolet anmelderi (så kan vi også blive fri for den selvopløsende diskussion om en en Kritikerskole (hvor man ifølge Mikkel Bruun Zangenberg skal lære ikke at være mig, LB, som er den eneste i DK, der lever af (og for!) at være litteraturkritiker)), alt andet lige er Forfatterskolen jo vores bedste LÆSEskole!
Olga har både en deleblog, http://klokken.blogspot.com/ og sin egen splinternye http://www.olga-ravn.blogspot.com/ , læs med i tide!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar