torsdag den 7. maj 2009

Hveden er i lade

Jeg knuger superrealistisk Hvedekorn nr. 1, 2009

Og der er 2 fejl selvfølgelig, selvom korrekturlæsningen som altid har været neutronkneppende nærsynet! Rasmus Graff har fået nogle små kasser/boxes med i sine to første digte, som min computers formatering af hans tekstfiler angiveligt har tilføjet, men heldigvis finder han dem selv ved nærmere eftersyn helt sympatiske: "det er lidt som om at man kan sætte kryds eller flueben/vingeben i dem, hvis man synes sætningen, udsagnet, lever op til digterkonventioner eller omvendt eller er sjovt eller om det kommenterer sig selv korrekt. Held i uheld, og det er vist meget heldigt." 1 point til tilfældet! Den anden fejl er bare en digtlinje, der er blevet en digttitel, i debutanten Julie Hornbek Tofts sidste, sjove tekst, "Empiri": "Højde: 170 cm (måske uden sko)" er ikke en digttitel, men en digtlinje. Hvilket generer mig langt mere end den mystiske kasse-invasion, fordi tilfældet her ikke er kreativt, men bare en sjuske.

Der ikke en udgivelsesdato endnu, men skal vi ikke bare sige, at nummeret udkommer LIGE NU, det er i hvert fald på tide! I skal så bare gå ned i jeres lokale boghandler og plage dagligt, indtil det smukke, af Anna Fro Vodder dekorerede nummer omsider er i hånden som en anden forårsbuket!
Dette er digterne: Jac, Aidt, Graff, Tind Kristensen, Hornbek Toft, Monrad Graunbøl, Laugesen (Gerd), Jensen (Ingelise), Grumløse (!), Madsen (Jeppe), Thomas (Thomas Bo), Færch Svensson, Carl (Mikkel), Raasted, Wolf, Daugbjerg, Riiskjær (Rasmus), Gjedsted, Mygind, Buch Kristensen, Møller (Martin Johs.), Daniel (oversat af Nissen).

Og her er sørme pressemeddelelsen som råber nærmere op:

ØJNENE SKAL ITUDRILLES

Hvedekorn nr. 1, 2009, indledes med ikke et farvel til prægtige F.P. Jac, der forbandet utidigt døde juledag, men et GODDAG til tre nye, umiskendeligt snurrige digte, han i august forærede Hvedekorn med opfordringen ”Håber I vil synge med på dem!”.

Der er ikke noget vi hellere vil! Og så er det kun en ekstra gevinst, at Jac målrettet ”itudriller” tidens coacheri: 

Telefonen er tyk,
side op og side ned med verbale coacher,
fra ansigtangrende til ålegårdsbesættelse.

En ægte sensation er vi ikke blege for at kalde den betydelig(st)e halvfemserdigter (og vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2008) Naja Marie Aidts HvedekornsDEBUT, med en gnistrende digtkreds fra Brooklyn, hvor hun for øjeblikket residerer, ”stirrende ud af vinduet/ langt væk hjemmefra/ med et amputeret sprog”.

Og naturligvis indeholder nummeret et yderligere HIMMELBJERG af skyskrabende god poesi: bl.a. besynger den unge trio Mads L. Mygind, Sigurd Buch Kristensen og Martin Johs. Møller Danmarks 10 største byer, om Esbjerg bemærker førstnævnte: ”Måske var det vestenvinden der tog kynismen/ med sig”

+ ikke færre end 9 debutanter, 4 piger og 5 drenge, for hvem der nu ikke længere er nogen vej tilbage, fra poesien, og bl.a. Sofie Daugbjerg, født 1987, der klassisk klager sig: ”Det er ikke til at holde ud/ når sommeren fortvivler”.

Sofie står skulder ved skulder med trubaduren Arnaut Daniel, ca. 1180 – ca. 1210, der er helt enig: ”Således forvandles mit hjerte til negl.”

Den Store Sproger er død, men sprogningen lever – i bedste vildgående!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar