torsdag den 2. april 2009

The Daily Avantguardian 9

Onsdag 18. marts (falsk dato 7): Jesper Elvings polynonsensiske tekstispinde og gummistaveplader

Jesper Elving: Vulkanudbrud. Ispinde i plastbeholder. 88 sider, 150 kr. Forlaget E+

Jesper Elving: Jeg arbejder i Danmark. Gummiark i æske (unik forside på hver æske). 46 sider, 200 kr. Forlaget E+
Jesper Elvings to alternative bog-tingester eller tingest-bøger, Vulkanudbrud og Jeg arbejder i Danmark, efterlyste jeg i det første The Daily Avantaguardian og har nu modtaget af digteren og hans enmandsforlag E+, og tusind tak for det! Jeg forbliver barnligt åndssvagt begejstret for konstruktive ikke-bøger, der ikke finder sig i at være bare endnu en bunke lige store papirer sammenlimet i venstre side, jf.til stadighed Martin Larsens genialske påhit med Svanesøsonetterne, et koncentreret sammenkrøllet papirkurvsindhold i en rigsarkivæske, og Elvings to udgivelser er begge genuint kvalficerede bud på boglige alternativer:

Vulkanudbrud har en fjern ætling i Johs. L Madsens legendariske ordtombola på Charlottenborg, hvor enkeltord angiveligt var påskrevet/påklæbet ispinde, Elving har stukket 88 ispinde, med hver en linje på 1-8 ord påklæbet, ned i en anderledes handy, smal, gul plastholder a la et meget enkelt pennalhus, og fx kan man så, i S-toget eller hjemme i stuen, udtrække sig en sonet:
fad
fen med sine venner
handske tykke plusser
deo bunk flitse

pels nåle
flere øje punch
fjelde på ved siden af byen
emhætta go go

har video vi pinse
sølvhistorie
tegnsætning n

for bruseren bagved trøjen stiller lilla
Channel sin kanin
bredmose tur k spole

Hvilket lyder fuldstændig rimeligt, ikke sandt! Ikke bare i springene mellem tekstpinde, men også i den enkelte linje (eller det enkelte ord) fopererer Elving flosset nonsensisk, forbumlet hermetisk (hærgende gennem et skævvredent hverdagsrum): som huskelister og dagbogsblade skrevet i (middags)søvne i et klubværelse, og derfor delvist i (jasket) drømmeesprog - og i en (ung avantgardists) (dag)drøm ville der jo ikke være noget underligt i en bog skrevet på ispinde - eller på (papir påklæbet) sorte gummiark i en manipuleret puslespilsæske, som tilfældet er i Jeg arbejder i Danmark, hvis tekster/digte helst består af flere linjer (men nu og da også af en bare en enkelt) og har samme enerverende/charmerende hardcore-distræte karakter, med måske lige en (u)klarere barok, surreel hældning:

motorvejen har store læber
Skanderborg kassettebånd
handsken hvidvin af fleecejakker
og stål modregner afprøver en af nero
plustabel prismo vex
rummet persiske tapeten en af
flisen ligger meget troldestål
og knyt kødet i en hånd
fåre jaxel a ska prulesta
mere
køkkenskaben tennisbollus
pro-cykel, det er væske polo
af hejren og plasterhyrde
Mikkel helia

Jeg ville kun have været halvt så positiv - dvs. mildt fornøjet - hvis de samme tekster havde stået i et gnidret lille hæfte, men nu er jeg heldsigvis dobbelt så glad, dvs. akkurat vildt fornøjet!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar